2/21/2010

Tillfällig hemmafru.

Vad gör man när en av ens bästa vänner är broken-hearted och lite småskraj för att flytta tillbaka till sin egen lägenhet? Man flyttar med och blir hennes tillfälliga hemmafru, hjälper henne att packa upp, ser till det spelas bra musik och lagar massa god mat såklart! En sorts fyllning på pizzan, det blir ju svårt att bestämma... så varför begränsa sig? ;)


Plåtpizza för obeslutsamma
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
3 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl (dinkel är snäppet vassare enligt min åsikt)
rågsikt tills bunken släpper kanterna


Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör tills den löst sig. Ha i oljan, grahamsmjöl, rågmjöl och arbeta undan för undan in rågsikten tills det är en smidig deg. Täck över och ställ att jäsa i 45-60 minuter. Kavla/tryck ut degen på bakplåtspapper och täck med god tomatsås, extra oregano och timjan, valfri fyllning och ost. Vi gräddade vår pizza i gasugn, vilket gjorde tillagningstiden något utdragen, runt 25 minuter på 200 grader (jag höjde till 225 sista 7 minutrarna). I vanlig ugn borde det vara 15-20 minuter på 225 grader, håll koll helt enkelt. :)


Fyllningsförslag!
- Skinka, champinjoner, ost
- Pepparsalami, brie, toppa med ruccola efter pizzan kommit ut från ugnen
- Makrill i tomatsås, hackade svarta oliver, lite chilipeppar
- Banan, jordnötter curry

Till semlorna (semmelrecept finns det tusen och en av, vi använde gamla hederliga Vår Kokbok) prövade vi att göra egen mandelmassa efter Leilas recept. Jaha, så behöver jag aldrig köpa det mer igen. Så gott, så enkelt!

Mandelmassa

100 g mandel
100 g socker
ev. någon matsked vatten

Mixa mandeln till ett fint mjöl i mixer. Häll i sockret och mixa tills det går ihop i en varm, smulig massa. Ha i lite vatten om du tycker konsistensen är för torr (i ursprungsreceptet ska mandeln skållas, men jag tycker det är onödigt pill, så jag struntar i det. :))


Snäppet vassare än semlan jag åt i tisdag, men jag fick minst lika mycket grädde på näsan. :)

3 kommentarer:

  1. Åh, bästa kompisen ju, tänk om alla hade en sådan kompis! :)

    SvaraRadera
  2. Åh, tack! :) Been there, done that... vet ju hur jobbigt det kan vara att komma tillbaka själv. En axel och en kram är allt som behövs ibland. :)

    SvaraRadera
  3. I love you för att du skrev upp grader och tid för gasugnen, här ska fixas pizza!
    <3!!

    SvaraRadera