9/28/2011

From epic to legendary.

Ni vet hur det är, de där veckorna när du har att göra på jobbet hela dagarna och när det är dags att gå hem så har du redan någon annanstans att gå än hem och leka i köket - någonstans som är minst lika roligt dessutom!

Men, jag åkte till min käraste tvillingbror och Katten i onsdags... med bakstenen (fråga mig inte hur han lyckades övertala mig att ta med den.). Med inspiration från Tina bakade vi kantarellpizza två dagar i rad, med en modifiering som stavas "C-H-I-L-I-O-S-T". och utan mer anledning än att min bror är min bror och jag tycker om att skämma bort honom (och Katten) så gjorde jag även rabarberpaj (Vår Kokbok) och kanelbullar (samma där, men jag ringde mormor innan och fick tipset om att ha i ett ägg för extra fluff) under besöket. Sen passade jag på att kanelbulleuppmuntra brors arbetskamrater på fredagen också!





Helgen har jag spenderat på Sommarstället:




- sovit 12 timmar natten lör-sön, tittat på en obeskrivligt vacker stjärnhimmel, ätit alldeles för mycket ostkaka och plockat MASSOR med svamp. Morfar (the handyman av alla handymen) hade dessutom en överraskning till mig - jag lämnade in en beställning på en riktig bakspade (nu när jag gör mycket pizza) för ett tag sen och nu är den klar!

Visst är den finast i världen?
HURRA!
Jag - "Wow, this is going to take my pizza baking to the next level!
From epic to... to..."
Katten - "Legendary!"

9/19/2011

Ätvänlig dressing.

Min lördag var lugn och fin... faktiskt så lugn och fin att jag inte kom iväg till Bondens Marknad förrän runt 13-tiden och fick beskedet att grönkålen var slut. Mycket snopen köpte jag resten av mina grönsaker samtidigt som jag var lite sur på mig själv för att jag inte insett att det är fler än jag som äter grönkål i Göteborg (Ann-Louise, är du den skyldiga? :P).

En plan B dök upp när jag besökte ICA igår och la ögonen på ett ovanligt tjusigt savoykålshuvud. Grönt. Krusigt. Kål. Hej, hur fel kan det bli? :)

Mitt favoritsätt med vardaglig grönkål är att massera den med en dressing (tillagad är den bäst såhär). Strimla grönkålen, lägg den i en plastpåse, häll på önskad mängd dressing, ta fram lite inre aggressioner och bulta på den ordentligt ett par minuter (HÄR HAR NI VÄSTTRAFIK!). In i kylskåpet och du har en sallad som bara väntar på att du ska äta av den under veckan!

Jag prövade en ny dressing igår. Den är av typen som en kan äta med sked istället för att ringla den över sina grönsaker... men det gjorde jag inte, så lågt går jag inte. Jag bara slickade av skeden. Och mixerstaven. Och mixerbunken (och skeden igen efter att jag använt den för att hälla dressing över kålen.). Ni fattar grejen. Grymt god dressing!

1,2 dl vatten (eller lite mer för tunnare konsistens)
1,2 dl tahini
0,8 dl äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1,5 msk honung (eg. agave)
2 msk ljus soja (eller 2 msk tamari)
1 msk sesamolja
2 msk dijonsenap

Alla ingredienser i en bunke. Kör med mixerstav. Späd med mer vatten om du vill ha dressingen tunnare (har du en mixer kan du givetvis slänga ner allt i den istället). Smaka av och justera eventuellt med vad som behövs. Ät inte upp allt på en gång. ;)

9/17/2011

Nerstressande fredagspyssel.

Igår kom jag hem efter jobbet halv tio, uppstressad och djupt tacksam för att helgen bjuder på två dagar där jag kan (och kommer) gör i princip vad jag vill. Med inspiration från Gena's grönsaksnori pysslade jag ihop kvällsmaten i köket och efterhand kände jag hur stressnivån dämpades och axlarna sjönk ner. Handarbete, bra grejer när en behöver växla ner ett par snäpp.

Grönsaksnori med kikärtsröra, 2 rullar
Kikärtsröra:
2 dl kikärter
1 rejäl matsked tahini
5 cm ingefära (smaka dig fram!)
1 vitlöksklyfta
1 morot, riven
1-2 tsk spiskummin
1 msk sesamolja
vatten till bredbar konsistens

2 noriark
sallad (en mjuk variant, typ spenat, ekblad, kruksallad)
tunna skivor polkabeta och röd paprika
gurka i "tändstickor"
sesamfrön till pynt

Kör ingredienserna till kikärtsröran i en matberedare till en mjuk, bredbar konsistens. Var lite försiktig med vattnet, du vill inte att röra ska bli för blöt! Lägg ut ett noriark med den blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en kökshandduk. Bre ut hälften av röran på norin, lämna 2-3 cm längs en av kortsidorna. Lägg ut fyllningen - först salladen över hela arket, sen polkabetan på samma sätt. Lägg paprikan och gurkan i en sträng tvärsöver och rulla med hjälp av mattan/handduken ihop rullen. Pensla lite vatten på den tomma kanten och klistra ihop. Låt rullen ligga typ två minuter innan du skär den försiktigt i bitar. Pynta med lite sesamfrön.

Jag parade mina noris med en sallad och när väl maten var i magen hade jag hunnit upptäcka hur trött jag faktiskt var. Idag har jag fått vakna utan väckarklocka och ska snart bege mig till mitt första helgnöje - Bondens Marknad. Hurra för lugna helger. :)

9/13/2011

Tvillingkärlek.

Min käraste tvillingbror och jag delar många gener och (o)vanor - till exempel är vi båda två några av de värsta kakmonstrena på den här sidan ekvatorn. Den extrema kärleken till mintchoklad, däremot, den genen tog han hand om helt själv.

Otur för honom att jag fick bakgenen.
Tur för honom att jag tycker så mycket om honom. <3


Tvillingarnas kolakakor med mintchoklad
(och massa kärlek)
100 g (rumsvarmt) smör
1 dl socker
1 msk mintchokladhonung
1 dl grahamsmjöl
1,5-2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 bitar After Eight

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör rumsvarmt smör och socker så fluffigt det går. Blanda grahams- och vetemjölet med bakpulvret. Tillsätt alla ingredienser UTOM After Eight och arbeta ihop till en deg. Klipp After Eight i små bitar och arbeta in i degen.
Dela den i tre och rulla ut till lika många längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite med fingrarna och grädda kakorna i 10-12 minuter. Skär dem i bitar på snedden direkt när de kommer ut ur ugnen.

9/08/2011

Mer rampljus åt de som förtjänar det!

Jag hade stoora förhoppningar om en seriös kulinarisk upplevelse innan jag testade sweet and smoky almond butter tofu. Receptet hade god potential, men visade sig bli något av en besvikelse, för det smakade ganska... mesigt. Och detta trots att jag faktiskt lät min tofu ligga och gotta sig i marinaden en bra stund istället för att bara doppa den. Så, där hade vi veckans första fail. Inte för att det smakade illa på något, men livet är för kort för att spara på recept som inte är KA-PAOW!

Därför tänker jag inte ägna någon mer tid åt det, utan istället lite mer tid och rampljus till något som jag definitivt kommer att göra fler gånger. Jag vill gärna framställa mig själv som lite djup och att jag inte endast går på utseende, men let's face the facts - det ÄR lite lättare att fånga någons intresse med en klatschig rubrik eller ett roligt namn. Men, det triggar i alla fall upp mina förhoppningarna också. Om jag börjar fnissa glatt av ett receptnamn, så vill jag gärna bli lite tagen med storm av själva receptet också.

Här är recept som lyckades med att pricka in två rätt av två möjliga - skojigt namn och ruskigt gott. Jag följde (så gott som) receptet - jag hade ingen hot sauce hemma och hade ingen lust att laga någon heller (och i affären igår blev jag förbannad för att jag inte vill ha "modifierad majsstärkelse" i min hot sauce), så jag fintärnade en tomat och hade i lite chili också... och så hade jag ingen lökblast, men tog gräslök. Finemang!

Cosmic cashew kale with chickpeas and confetti quinoa

Cosmic cashew kale with chickpeas
1,2 dl cashewnötter
1,2 dl varmt vatten
1,8 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 buljongtärning
1 stor lök
1/2 röd paprika, grovhackad
1 pressad vitlöksklyfta
3,6 dl kikärter
1 bunt grönkål, finstrimlad
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
Salsasås, så hot som du vill
2-4 msk färsk, hackad basilika

1. Blötlägg cashewnötterna i varmt vatten i 1 timme (eller över natten i ljummet vatten). Häll av vattnet. Lägg nötterna i en matberedare/blender med 1,8 dl vatten, vitlöksklyftan, buljongtärning och mixa tills det är slätt. Ställ åt sidan så länge.

2. Fräs löken i en stekpanna. Ha i paprikan och pressad vitlök och fräs lite till. Ha i kikärter, grönkål och 2 msk vatten. Täck över och sänk värmen till medel. Stek i 5 minuter, rör ofta. 3. Ha i cashewsåsen, oregano, salt, svartpeppar och salsasås efter eget smak och tycke. Fortsätt koka och röra tills såsen tjocknar (blir den för tjock, späd med lite vatten) . Piffa till det med den färska basilikan precis innan du serverar röran över confetti quinoa.

Confetti quinoa
2,4 dl quinoa
1 pressad vitlöksklyfta
4,8 dl grönsaksbuljong
1/4 röd paprika, finhackad
den gröna delen av 2 färska lökar, tunt skivade

Skölj quinoan i varmt vatten. Rosta den i en torr kastrull i några minuter tills den börjar bli torr igen. ha i alla ingredienser UTOM lökblasten. Koka quinoan under lock tills all vätska har absorberats (ca 15 minuter) och rör sedan ner den tunt skurna lökblasten. Servera med röran ovan!

9/07/2011

Omplanering!

Jag hade allt planerat för ikväll.

Hade matvarorna hemma, hade tiden, hade allt... utom lusten.
Min plan var att pröva cosmic cashew kale with confetti quinoa och att göra sweet and smoky almond butter tofu till imorgon, men allt jag ville var att äta bröd och choklad och dansa omkring i köket till Beyoncé i mjukisbyxor. Så min kvällsmat blev förvandlad till det här:

Zucchinilimpa från Oh She Glows, en med smör och en med jordnötssmör.
Eget knäckebröd. Äpple. Morötter.

Raw brownie från My New Roots.

Ingen idé att laga något när en är sugen på något annat. Tur att det inte är något bäst-före-datum på recept... och dessutom var raw brownie också ett recept från mail-inkorgen (är ni förvånade? :P).

9/05/2011

Ett gott dagsverke och lite hjälp?

Ett gott dags(kvälls?)verke:


Plommonchutney
1/2 kg plommon, urkärnade och skurna i mindre bitar
1 finhackad rödlök
1/2 - 1 msk riven ingefära
1 msk balsamvinäger
1 kanelstång
1/2 tsk chipotle-chilipulver
1/2 tsk salt
1 msk rårörsocker
1 msk muscavdosocker
ev. russin och torkade äpplen

Koka upp alla ingredienserna i en kastrull och låt koka utan lock ca 30 minuter. Rör då och då. När chutneyn har kokat ihop och reducerat lite, ös upp på burk. Jag provsmakade och fick för mig att det nog skulle bli jättegott med lite torkad frukt i, så det åkte ner lite russin i den ena och torkade äpplen i den andra.

Äpplemos
Samma procedur som förra året. Jag sockrar dock inte mitt äpplemos - däremot så slängde jag med några bitar stjärnanis i en kastrull, ett par kanelstänger i en annan och så fick det sista bli helt neutral (och urgott, det vet jag för jag slickade kastrullen! ;)).


Och nu ska ni få hjälpa mig med en sak - om jag verkligen, verkligen vill imponera på någon (tänk Tina friar till Carl för en pizza-bra), vilket är det bästa glassreceptet ni vet?

Ny vecka, nya recept.

Om jag ägnade lite mindre tid åt att kolla in andras grymma matbloggar, så skulle min inbix inte alls vara lika överfull... men å andra sidan skulle jag inte pröva nya, världsomvälvande recept heller.

Det senaste har jag tagit mig igenom:
PAOW!-bars (de är egentligen inte nya, men förtjänar att nämnas!)

Den här veckan planerar jag:
Plommonchutney
Rostad vitlöks- och avokadodressing
Lasooni Dal Palak


Ambitionerna är höga, som ni ser. :)
Vi hörs under veckan!

9/02/2011

PAOW!-bars

Tack för alla era fina kommentarer när jag skrev om att jag är eller inte är vegetarian för ett par veckor sen - det var kul att dela tankar och kändes extra bra att få lite pepp. Frågan huruvida hur mycket rätt en egentligen har att lägga sig i och ifrågasätta andras liv och vanor är väldigt intressant, speciellt eftersom det inte finns något universalt svar.

Jag är en stolt matnörd, så mycket kan jag i alla fall lova er.
För mig är det lika viktigt att maten jag gör är bra för mig, som att den smakar gott (sen finns det fysiskt välbefinnande och psykiskt välbefinnande - det är inte alltid de två matchar, men det är ett helt annat inlägg.). I mina vardagliga veckor är det mycket ut-klockan-7-hem-klockan-21 och då är det planering som gäller. Eftersom jag tränar rätt mycket har jag lite extra fokus på att mina mellis ska vara bra grejer - ibland räcker inte en frukt hela vägen.

Här kommer därför ett recept på mina favoritbars som jag gör i omgångar och har hemma i frysen (senast igår! Jag ska fixa en bild på dem snart.). De är inte alls lika de plastiga varianterna med massa konstiga saker i ingredienslistan som finns att köpa på 7-11 och är riktiga små näringspaket. Efter jobbet, innan träningen, efter träningen, på bussen hem eller när lunchen är en timme för långt bort.
Mina PAOW!-bars, mina damer och herrar!

PAOW!-bars, 12 st

1,8 dl quinoa, okokt
10 (mjuka) dadlar (blötlägg dem nån timme i varmt vatten annars)
1/2 dl hampafrön
1 dl kokta bönor (kikärter eller vita bönor är beprövade alternativ)
1/4 tsk salt
2 msk chiafrön
2 msk carobpulver (eller kakao, men det har jag inte prövat)
1,5 dl nötter/frön, torkad frukt, kokos... etc.

Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoan i ordentligt med vatten i 15 minuter. Häll i en sil när det är klart och låt överflödigt vatten rinna bort. Kärna ur dadlarna. Kör hampafröna i matberedare till ett fint mjöl. Blanda i dadlar och bönor och använd pulsfunktionen för att blanda ihop det. Stanna då och då för att skrapa ner från sidorna. När dadlarna är hyfsat sönderhackade, blanda i quinoa, salt, chiafrön och carob och kör alltihopa till en smetig deg. Ha över degen i en bunke och blanda i nötter/frön och torkad frukt. Klä en liten form (x cm) med bakplåtspapper och bred ut degen i den. Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Skär i 12 bitar och låt svalna helt innan du slår in dem i plastfolie och lägger in i frysen (det är givetvis inte nödvändigt, men det väldigt enkelt och bra eftersom det bara är att ta en färdigförpackad bar direkt ur frysen och sen gå. :))

Carobpulvret är smaksättning och går förmodligen att variera i all oändlighet - jag tänker apelsin/citronskal, vanilj, kardemumma, kanel, stjärnanis, kanske en nypa chili? Samma sak gäller för nötter, frön och torkad frukt. Russin, aprikoser, torkade äpplen, gojibär, tranbär, mango, papaya... var lite kreativa och berätta gärna vad ni hittar på!

Ha en PAOW!-fredag allihopa! :)