12/25/2013

Saffransglassen med stort S.

Jag presenterade den här glassen på följande sätt för försökskatten:
"Om du inte redan var kär i mig, så hade du blivit det när du smakat på den här glassen."


Ni behöver inte så mycket mer förklaring om den då va? 
(men OM ni gör det - den är alldeles ljuvligt knallgul dessutom!)

Saffransglass
1,5 paket saffran (0,75 g)
en liten skvätt rom (1-2 tsk)
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
6 äggulor
1 dl socker
0,5 dl honung

Lägg saffranet i blöt i samma kastrull som du ska använda för att värma hela smeten sen, i 5-10 minuter. Häll därefter på mjölk och grädde och sätt på spisen på låg värme (min spis på andra hacket av sex). Vispa ihop socker, äggulor och honung tills det blir ljusgult och fluffigt. Vänd ner i saffransgräddmjölken och öka värmen försiktigt.

Värm glassmeten tills den tjockar på sig något (jag rekommenderar att använda en kökstermometer, 82-85 grader är temperaturen du är ute efter), vispa under tiden så värmen sprider sig någorlunda jämnt. Därefter häller du smeten i ett passande kärl och låter den svalna helt - optimalt är om den får stå och svälla i kylen över natten (men har du inte tid/ork med det blir det bra ändå). Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter, pytsa över glassen i en bytta och frys i 2-4 timmar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar