10/20/2014

#rebeckassupersweet25



Efter en väldigt fin och långsam övergång från sommaren har det omisskännligen blivit höst. Det regnar, är grått, ruskigt och blåser motvind vilket håll jag än cyklar åt. Då är det tur att det finns magiska ord som "kalas" som kan lysa upp vardagen lite extra! Eftersom Rebecka hade den goda smaken att fylla år precis i närheten av den senast inplanerade matbloggsträffen, så var det liksom lite självklart att temat blev "födelsedagskalas" - och vilket kalas det blev sen! 



Prickiga servetter och sugrör, slånbärssaft, karamelliserade popcorn, röd-och gulbetor med valnötter och valnötter, morotssoppa (fast med apelsin och rostade kokosflagor), glutenfri vegetarisk smörgårstårta (mitt bidrag!) och våfflor med Västerbottenost och hjortonsylt... och så en efterrättsbuffé på det! Hurra för Rebecka, hurra för kalas och hurra för alla duktiga kockande matbloggskompisar!






Vegetarisk smörgåstårta
1 glutenfri formfranska, bakad från boken "Nytt bröd"

Fyllning 1:
500 g champinjoner
1/2 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
smör
250 g keso
salt, peppar

Stek champinjonerna i torr panna tills vätskan kokat in. Hacka vitklök och gul lök fint. Stek svampen och löken i smör, salta och peppra. Låt röran svalna, kör sedan i mixer tills finhackat. Blanda ner keso och kör till en bredbar röra.

Fyllning 2:
2 stora mogna avokado
8-10 soltorkade tomater
1/2 msk citronjuice
2 msk créme fraiche
salt, peppar, cayennepeppar

Gaffelmosa avokadon och hacka/klipp tomaterna i små bitar. Blanda med créme fraiche och citronjuice. Smaka av med salt, peppar och cayenne.

Utanpå-fyllning:
2  paket fetaost
ca 3 dl turkisk yoghurt
peppar

Smula ner fetaosten i matberedare tillsammans med yoghurt. Kör till en jämn smet, smaka av med peppar.

Dela formfranskan så du får fyra lager att bre på. Bred svampröra på det första lagret, avokadoröra på det andra, svampröra på det tredje och avokadoröra på det fjärde. "Spackla" hela tårtan med fetaostkrämen och pynta på valfritt vis - jag tryckte fast en påse med blandsallad runtomkring, gjorde mini-näckrostomater och skar gurka och gul paprika och la uppe på.

 Transport - smörgårstårta på bussfärd. Jisses, så nervös jag var hela resan över en för häftig inbromsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar