5/30/2015

Gremolatakyckling

Vissa tillfällen i livet är lite extra fantastiska. När en av ens bästa kompisar ska gifta sig är ett sånt. De senaste månaderna har möhippeplaneringen varit i full gång, och 1 maj kidnappade jag, mina två tärnor-in-crime och ytterligare kompisar den blivande bruden för en möhippa hon sent skulle glömma!
Dagen innehöll bland annat en bilresa med förbundna ögon, att bli utspökad som en get och åka buss, hämta delar till nästa outfit via fem olika klätterväggar (givetvis i getdräkten) och lite smått och gott där emellan. Kvällen mellanlandade i en ölprovning som fina Cilla höll i och en trerätters middag som undertecknad snabbt som ögat såg till att få ansvaret för. Många timmar i köket, mycket kärlek i processen - jag tror faktiskt det är en av de bästa middagar jag gjort någonsin! Jag veganiserade i stort sett alla recept, eftersom jag ville att vi skulle kunna äta "ihop" i så stor utsträckning som möjligt.

Förrätten var en purjolökstarte med löjrom - den fastnade tyvärr inte på bild, men var grymt god i sin enkelhet. För en vegansk variant, byt ut äggulorna mot växtgrädde och smetana mot havre fraiche. Jag behövde grädda pajen betydligt längre än angiven tid (uppåt 30-40 minuter) och den behöver svalna helt innan den går att skära upp. Vid servering, byt ut löjrom mot tångcaviar.

Varmrätten bestod av en gremolatakyckling och en grön potatissallad med tryffelolja. Herreminje... VET DU hur vansinnigt gott det blir av att knö in gremolata under skinnet på kycklingen och sen bara låta allting götta ihop sig i lugn och ro i ugnen några timmar?! PLUS rostad potatis täckt av ruccola, med nötig smak av tryffel och lite crunch av salta mandlar?!


Du behöver veta det. Därför får du receptet av mig nu.
Varsågod och smaklig måltid!
(PS. Eftersom det är typiskt svårt att veganisera kyckling så kommer den varmrätten dyka upp i ett helt eget inlägg. DS.)

Gremolatakyckling
(från Buffé, nr 3 2015)

1 stor kyckling (à ca 2 kg, eller 2 små à ca 1 kg)
1 tsk flingsalt
3 krm nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja
3 msk finrivet citronskal
1 dl olivolja
300 g fetaost
2 msk olivolja att ringla över

Sätt ugnen på 150°C.
Skölj ur kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
Krydda kycklingen med salt och peppar runt om och inuti.
Skala och riv vitlöken. Rör ihop vitlök, persilja, citronskal och den större mängden olja. Tryck in så mycket kryddblandning som det går under skinnet på kycklingen, men spara lite och blanda med smulad fetaost. Fyll kycklingen med fetablandningen.

 
Bind ihop benen på kycklingen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över den mindre mängden olja. Ställ in kycklingen i mitten av ugnen. Låt stå 2–2 ½ timme, tills innertemperaturen är 82°C intill benet. Låt vila 15 minuter. Skär upp kycklingen och servera gärna med potatissallad med tryffelolja.


Grön potatissallad med tryffelolja
(ursprungligen från Arla)

750 g potatis
2 dl crème fraiche
80 g rucola
1⁄2 msk olja med smak av tryffel
1⁄2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1⁄2 dl saltrostade mandlar

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och dela potatisen i halvar/kvartar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, salta och peppra. Rosta potatisen i 20-30 minuter. Låt svalna. Mixa crème fraiche med ⅔ rucolan, olja, vinäger, salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen. Blanda med potatisen. Grovhacka mandeln. Strö resten av rucolan och mandeln över potatissalladen vid servering.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar