9/27/2015

#ottolenghidieten

Inflyttningskalas, matbloggsträff och temat "Yotam Ottolengi"
- tre saker som gör en alldeles glad i hjärtat!

Min lägenhet är numera officiellt invigd (det går att klämma in över 10 pers om några sitter på golvet!), jag har fått en hejdundrande introduktion i #ottolenghidieten och lever fortfarande på den härliga energiinjektion som det innebär att vara på matbloggsträff. Jag bjöd på blomkålskaka från recept ur Ica:s Buffétidning och njöt till tusen av sällskapet och att ha en (två...tre) tallrik(ar) full med fantastisk mat i knäet. 


Tio poäng till varenda rätt som fanns på bordet, elva poäng till Kims sallad med matvete, grönkål och kryddpeppardressing och tolv poäng till dig om du kollar upp Ottolenghi. Du kan till exempel pröva Beatas bidrag broccoli med tahinidressing, salladen med tomater och rostade citroner som Åsa kom med, eller göra den helt vansinnigt goda pajen med fikon, getost och citronglasyr (!!!) som Cilla fick oss alla på fall med. Är du sugen på något sött efteråt, så testa rostat bananbröd med tahini som Charlotta bjöd på. Det finns en uppsjö av goa grejer att välja mellan!

(På tallriken, ej nämnt hittills är Sofies sallad med betor och fänkål samt Beatas andra bidrag med fänkål och päron.)

Blomkålskaka, 4-6 pers
(från Icas senaste Buffétidning)
1 blomkål, ca 450 g
2 rödlökar
1/2 tsk finhackad rosmarin
3/4 dl olivolja
7 ägg
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk gurkmeja
50 g parmesan, grovriven
1 dl hackad färsk basilika
1 msk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön (jag hade bara vita)
smör
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200°C, skär blomkålen i mindre buketter. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta lite grann och koka blomkålen vatten ca 5 minuter. Häll av.
Skala rödlökar, dela och finhacka den ena, skär den andra i tunna skivor. Fräs den hackade löken tillsammans med rosmarinen i olja på svag värme ca 10 minuter, löken ska inte få någon färg.


Vispa ihop ägg, bakpulver, gurkmeja, parmesan, basilika, salt och peppar i en bunke. Blanda ner blomkål och stekt lök. Bakplåtspappra botten på en rund form (diameter 24 cm), smöra sidorna och strö över sesamfrön så det täcker kanterna. Häll i blomkålsblandningen och lägg på rödlöksringarna.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-35 minuter, tills kakan är gyllenbrun och har stelnat (eventuellt behövs aluminiumfolie över sista 10 min). Servera helst ljummen.

Ja, jag tyckte också det lät jättekonstigt med citronglasyr på en typ-matpaj. Det är det inte, det är löjligt gott! 


Efterrättsbordet var för ovanlighetens skull mindre än matbordet, men inte desto mindre bra för det. Kompisen Gabby gästspelade och ståtade med en fantastisk cheesecake med ricotta. Botten var en bakad crumble på bland annat hasselnötter och svarta sesamfrön. Pynt var den spännande kombon apelsinskal stekta i olivolja och så till sist en kompott  på päron/äpple kokade i farinsocker, ingefära och svartpeppar. Öhöhöhö. Pernilla la till hashtaggen #ottofares och gjorde en citrofromage med kardemummasmul från Roy Fares. Allt får vara med med en bra motivering och/eller hashtag! 


Mmmmm bananbröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar