2/27/2015

Mitt livs största svaghet är revbensspjäll.

Mitt livs största svaghet är revbenspjäll. Det är dock ytterst sällan som jag faktiskt får tummen ur och faktiskt lagar revbenspjäll på egen hand (det har hänt en gång hittills) - dels för att jag tycker att de som du kan köpa på en vanlig affär är jäkligt goda och dels för att jag tror att det är lite som att öppna en slags Pandoras Låda. Förra veckan hittade jag till Pyttes och sen dess är Pandoras Låda öppen. Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att utveckla skörbjugg om du lever på en diet av nästan uteslutande revbenspjäll... men om glazen innehåller både vitlök och ingefära (vilket alla VET är supernyttigt...), så borde det väl ändå funka ett bra tag?



Pyttes honungs- och vitlöksdoftande ribs4 portioner
1-1,5 kg kamben (beroende på hunger)
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor, skalade
Salt

Glaze:
½ dl honung
½ dl japansk soja
½ dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk fint riven vitlök
2 tsk fint riven ingefära
1 krm chiliflakes

Koka revbenen i en stor kastrull med kryddor + 1 msk salt/liter vatten i ca 1 timme tills köttet är mört. Plocka upp och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till glazen. Pensla köttet och stek 15-20 minuter eller tills köttet fått fin färg. Pensla med glazen ytterligare ett par gånger under tider i ugnen och vänd ribsen samtidigt.


Ät. Njut (känner du att du inte är så haj på det där med skörbjugg har Pytte även recept på bakad potatis, rödkålsslaw och rostad majs med koriander.)!

2/25/2015

Starka korintkakor.




När jag inte ägnar mig åt att stöka omkring i köket så ägnar jag en hel del tid att lyfta en skivstång med ytterligare vikter på - även kallat styrkelyft. Varför? För att jag kan. För att det är ofantligt roligt att överträffa mig själv med jämna mellanrum. För att det ger utmärkt tillfälle att ladda upp med kakhydrater när ens coach kommer ner från Stockholm och ska hålla styrkelyftskurs.


Eftersom det finns något som kallas "fjäska i förskott" (det är något jag lärt mig av att ha två bröder) bestod fikabordet av korintkakor och sockerkaka. Gliringarna om "tantkakor" och "gubbfika" tystnade så gott som omedelbart när kakburken öppnades och efter förvånansvärt kort tid var det som någon hade gått med en dammsugare där kakorna tidigare stod. Underskatta aldrig korintkakor!


Korintkakor, ca 60 st
200 g smör
1,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en påse (75 g) korinter

Sätt ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandning och korinter i sockersmeten. Dela degen i sex lika stora bitar. Rulla varje bit till en längd, dela den i 10 bitar och rulla små bollar. Lägg glest på bakplåtspapper (ca 20 st/plåt) och platta ut varje boll till en tunn kaka. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.


2/23/2015

Anns budapestrulle.

Jag struntar mer eller mindre i hur folk äter - är det någon jag känner och tycker om, så är dock sannolikheten ganska stor att jag ändå på något sätt kommer försöka hitta på ett sätt att mata personen ifråga. När kollegan förklarade att "Jag äter LCHF." sa jag "Äh! Det gör inget! Vad vill du ha?" och på så vis kom det sig att jag för ett par veckor sen bakade mitt livs första budapestrulle. Det var kul, det var gott, kollegan blev glad och ingen märkte nån skillnad. Det gick bra, kan vi säga. :)



Anns budapestrulle
6 äggvitor
3 msk sötningsmedel (motsvarande 3 msk socker)
0,5 dl kokosnötmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

fyllning:
2.5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

pynt
smält mörk choklad

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, motsvarande storleken på en rulltårta. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp försiktigt upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt den kallna. Vispa grädden, blanda med färska (eller halvtinade frysta) hallon och bred över kakan. Rulla ihop som en rulltårta, försiktigt. Garnera med att ringla lite smält mörk choklad över tårtan.

2/10/2015

Glutenfria havrekakor.

OK, jag brukar i vanliga fall vara ofantligt snål med att skriva recept ur kokböcker, för om det ÄR en bra kokbok så vill jag väldigt gärna att folk gör sig omaket att faktiskt köpa dem... eller i alla fall låna dem på biblioteket. Vid det här laget har ni förmodligen skavsår i öronen av att höra mig tjata om Jessica Frej och Maria Blohm och kok/bakböckerna "Nytt bröd" och "Nytt fikabröd", så att jag nämner dem här igen kommer säkert inte som en överraskning. De är genier. Jag har hittills lånat deras böcker på biblioteket så länge som det går varje gång, men i veckan kommer jag göra slag i saken och köpa dem.


En tråkig sak med glutenfria bakverk är att de ibland tillåts att vara "tillräckligt OK" och inte så bra som orginalen faktiskt är - för det är jäkla svårt att få något som inte innehåller gluten att uppföra sig som om det gjorde det! Idag gör jag avsteg från min ovan nämnda princip, för det receptet på glutenfria havrekakor som jag bakade till vernissagen i tisdags var precis som vilka havrekakor/flarn som helst - smöriga, knastriga och helt sinnessjukt goda. Det här behöver ingen "nöja sig" med, här blir alla nöjda!

Glutenfria havrekakor, ca 15 st
100 g rumsvarmt smör
90 g ljust muscovadosocker
100 g glutenfria havregryn
50 g glutenfritt havremjöl (bara mixa mera havregryn!)
40 g maizena
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker (enklast med elvisp/stavmixer). Blanda ihop resten av ingredienserna och rör sen ner dem i smör- och sockerröran. Skopa upp degen med en större sked, forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite med handen (de kommer flyta ut under gräddningen också). Sätt in i ugnen och baka kakorna 10-12 minuter.




P.S. Förmodligen kriminellt gott till vaniljglass!
D.S.

2/06/2015

Vernissagepaj!

Förra året hade jag det stora nöjet att ha en kurs i glutenfri bakning i Medborgarskolans regi. Eftersom kursen blev en riktigt succé är den tillbaka i år igen - plus tre andra kurser! I år kan man gå endagskurs i glutenfri bakningglutenfria sötsakerglutenfri matlagning och knäckebrödsbakning med mig. Jag var till och med förvånad själv hur roligt jag tyckte det var att hålla kurs och är superpepp på att få göra det igen!


Igår hade Medborgarskolan vernissage på Stadsbiblioteket (kursdeltagare i oljemålning ställer ut sina verk) och jag hade det stora nöjet att bli tillfrågad om att göra tilltuggen... och i samma veva lite reklam för mig själv. Efter lite prioritering från min sida slutade det med att jag gjorde två sorters knäckebröd (rödbeta&fläder och timjan&solrosfrön), glutenfri paj med broccoli&purjo samt glutenfria havrekakor. Buskul och jättegott alltihopa, så jag vill gärna bjuda er på recepten också. Vi börjar med nåt matigt va? Pajen är först ut!



Broccoli&purjopaj med glutenfri pajbotten (från Arla)
pajdeg:
100 g majsmjöl
100 g maizena
1/2 fiberhusk
100 g smör
1 ägg
1 msk kallt vatten

 Sätt ugnen på 200 grader. Gör helst degen i matberedare - mixa ihop smör, fiberhusk, majsmjöl och maizena. Knäck i ägget och ha i vattnet och kör tills du får en smidig deg (har du ingen matberedare, så nyp ihop smöret med mjöler och fiberhusk med fingrarna. Ha i ägg och vatten och knåda ihop till en smidig deg så fort du kan). Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter (börja med fyllningen under tiden degen är i kylskåpet.) Tryck ut pajdegen i en runt form (gärna med löstagbar kant, Ø 24 cm.)Förgrädda pajskalet i ca 5 minuter.

fyllning:
250 g färsk broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
smör
salt+peppar

Hacka vitlök fint. Snitta purjon på hälften och skölj rent mellan bladen, skiva. Börja fräsa lökarna på låg värme i smör. Dela broccolin i små buketter, strimla stjälken ganska tunt. Ha i broccolin i stekpannan också, höj värmen lite grann och fräs i 5-7 minuter. Krydda med salt och peppar.

äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2-3 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser utom osten till en äggstanning. Häll grönsaksröran i det förgräddade pajskalet, häll över äggstanningen och strö över ost. Grädda pajen i 35 minuter.

2/03/2015

Kattens Fluffiga Färskostkaka.

Det finns många olika sorters presenter - en de bästa för mig är att få kombinera att klämma ihop många av de jag tycker om i samma rum med och bjuda dem på godsaker som jag pysslat fram i köket. Både roligt under själva pysslandet och vid själva bjudningen - och liiite extra skoj när jag kan utnyttja tillfället till att dessutom testa på nya recept (jag får så ont i magen om jag äter upp alla kakor själv...).


Färskostkaka i den obakade varianten är alltid en vinnare i min bok - både för att det är busenkelt att göra, går att förbereda och är sådär krämigt och fluffigt och alldeles, alldeles... underbart. Strax innan jul sprang Katten Jansson på ett särdeles bra recept (på Willys av alla ställen) och eftersom han är en finsmakare till katt var valet av recept till födelsedagen i januari rätt enkelt. Jag testade också ett recept från Allt om Mat för en färskostkaka med lingon och kardemumma (den röda på bilden), men var inte alls nöjd med det. Jag fyrdubblande mängden kardemumma och ändå smakade den knappt någonting... men den andra färskostkakan var verkligen helt perfekt, både i smak och konsistens. Han har nos för bra godsaker, den där katten!



Kattens Fluffiga Färskostkaka (ursprungsrecept här)
100g pepparkakor
100g digestivekex
100g smör
6 gelatinblad
1 dl socker
400gfärskost
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Smält smör och krossa pepparkakor och digestivekex i en matberedare (i annat fall funkar plastpåse+kavel/mortel). Blanda krossade kakor med smöret. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbar kant och tryck ut kexblandningen. Ställ kallt.

Riv skalet från två av apelsinerna och pressa juicen. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter, värm juicen. plocka upp gelatinbladen ur vattnet och smält i den varma apelsinjuicen. Låt svalna. Vispa grädden.

Blanda färskost med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Rör ned juice-och gelatinblandningen och apelsinskal. Vänd till sist ned den vispade grädden. Häll fyllningen över kakbotten. Ställ kallt ca 3 timmar.
Innan servering, skär ut hinnfria klyftor av de två kvarvarande apelsinerna, pynta och bjud till bords!

2/01/2015

#circuscitrus

Vad finns det att göra när vädret går mellan grått-svart-gråvitt-halt-regn-snöblandat-regn-snö-som-snart-regnar-bort? Något som ger lite extra energi och färg och extra munterhet i tillvaron?

Svaret på den frågan är givet - ställa till med matbloggsträff igen!



Den här gången var temat "färgglatt och citrus" (vilket i vardagstal blev Circus Citrus) och efter en kväll där vi förmodligen skrattade mer än vi pratade, bjöd varandra på den ena syrliga rätten efter den andra, så är det onekligen så att dagen efter förde med sig en slags omvänd baksmälla - trots gråmulet ute även idag så känns humöret lite färggladare. Eftersmaken av gårdagens citruskalas hänger i, som en solbränna efter en semester!



Linda hade med sig vad som blev min nya favorit - savoykålsallad med fetaost och apelsin (lite freestylad härifrån). Kim hade piffat ihop broccolibiffar med citron och Åsa hade med en chockrosa röra med vita bönor och rödbeta, som smakade lika härligt som färgen var fin, plus morotsbröd!


Rebecka hade både kålsallad med äpple (syns däruppe) och potatisbullar med kikärter och citron med och jag gjorde en bortglömd favorit - fänkål i tomatsås med gremolata. Det må låta ganska anspråkslöst, men är rent av förbaskat gott!



Karin hade med ett vrålgott bröd med polenta, rosmarin och citron. Vi konstaterade: "Osynd om oss!"

Sofie smällde till med både små fröknäcke med mögelost&apelsinmarmelad plus en brownie med apelsin och kardemumma som var len som sammet och preciiis den rätta konsistensen! Syrliga citronformar från Linda bara smälte i munnen. Längst ner finns citronrutor från Beata och längst upp syltkakor från Pernilla.

Tack finaste gänget! :)