1/26/2016

#tequilatisdag

En gång för länge sen (i somras...) så drog vi lite hastigt och lustigt ihop till en matbloggsträff en tisdag. Tema var mexikanskt och vi slutade på sex tappra deltagare som alla verkligen försökte att inte ha bönor i precis varenda rätt (lättare sagt än gjort!). Det var syrligt, det var kryddigt, det var fullt med koriander och helt enkelt jäkligt gott. Hashtaggen för kvällen blev #tequilatisdag. ¡Muy bien!


Sofie gjorde en gryta (utan bönor) med bland annat sötpotatis och kanel. Beata gjorde burrito-enchiladas med tillhörande piff i form av lök, lime, koriander och fetaost. Rebecka gjorde en bönsalsa med mango, Pernilla gjorde en bönsalsa och Någon gjorde guacamole. Cilla gjorde sangrita - en mystisk och väldigt god typiska mexikansk dricka som innehöll lök och lyckades oxidera under tiden i kylskåpet. Den fick en tjusigt(?) brun färg och såg ut som träskvatten, men smakade fantastiskt bra!


Jag har ganska nyligen fått låna en väldigt rolig bok som heter "Gör korv!"... så det gjorde jag! Vegokorv på kidneybönor, majs, lök, persilja, liquid smoke och lite annat smått och gott, för att vara exakt. Jag blev glatt överraskad över hur bra den blev och framförallt hur bra den höll ihop - en återkommande favorit att göra och äta!

Rökig bönkorv
3 dl kokta kidneybönor
2,5 dl majskorn
1 gul lök, grovtärnad
2 vitlöksklyftor
1 dl persilja
1,5 dl majsmjöl
1 äggvita
1 msk olivolja

kryddor:
2 msk japansk soja
1 msk liquid smoke
1,5 tsk salt
1,5 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk svartpeppar

plastfolie
matsnöre

Kör bönor, 2 dl majs, lök, vitlök och persilja till en grovt hackad smet i matberedaren. Det ska alltså vara lite mosigt, med fortfarande finnas gott om delade bitar kvar. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och låt gärna stå och dra i rumstemperatur i 3-4 timmar.

Provstek en bit av färsen och smaka av, justera ev. kryddningen. Fördela smeten på 6-8 plastfolieark och rulla ihop till 20-25 cm långa korvar, knyt med matsnöre i ändarna. Ånga korvarna i ca 20 minuter, låt dem sedan svalna. Innan servering, ta av folien av korvarna och stek gyllenbruna i olja. Servera gärna i bröd (pita, liba eller liknande) med en yoghurtsås och passande grönsaker.


Dessertbordet var förmodligen det minsta i MBT:s historia - Pernilla hade gjort garabatos (små mördegskakor med chokladkräm emellan) och jag svängde ihop den OTROLIGT välkända (hrrm) mexikanska (hitte-på-)efterrätten stekt färsk ananas pudrad med chilipeppar och serverad med vaniljglass. Kom ihåg det när du vill lägga något extra sött och gott på grillen i sommar!




1 kommentar:

  1. det jobbade ju en mexikansk kille på s&n, som flyttade till sverige förra året, så berättade jag om den här kvällen vi hade haft för honom och vad vi hade ätit och han fattade verkligen ingenting. speciellt den där sangritan var det konstigaste han någonsin hört talas om "a drink with onions, that's disgusting, we don't do that!" så. eeeh, vi är nog inte så bra på mexikansk mat, haha ;)

    SvaraRadera