3/03/2016

Mera ljummen sallad!

Om ni trodde att jag gått ifrån det där med ljumna sallader, så trodde ni helt fel. I söndags hittade jag en riktig goding hos Ann-Louise som förgyllde söndagens sista måltid. Med en nybäddad säng, dammsugen lägenhet och en tallrik full med färg är det svårt att inte vara nöjd med avslutningen på veckan!


Citronlinser med ugnsrostade rödbetor, morötter och färskost, 2-3 portioner
från Lilla Matderivén (lite modifierad)
2 dl gröna linser
4-5 morötter
4-5 rödbetor
2 msk olivolja
1,5 dl färska örten, grovt hackade (jag hade persilja & timjan)
zest och juice av en ekologisk citron
100 g färskost
1 msk dl extra virgin olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
flingsalt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba bort all jord från morötter och rödbetor, dela dem i mindre bitar. Lägg på ugnsplåt, ringla över olivolja, salta och peppra och och blanda runt.

Rosta i ugnen på 20-30 minuter eller tills de är mjuka inuti. När rödbetorna har svalnat lite kan du enkelt gnida bort skalet med händerna om du inte vill äta det (jag lät, likt Ann-Louise, skalet vara kvar.)

Samtidigt som rotfrukterna rostas, koka linserna enligt förpackningen. Passa dem noga så att de inte kokar sönder. Häll av allt överblivet vatten och häll linserna i en stor djup tallrik. Ringla över olivolja och tillsätt citronzest och juice, vitlök, salt och peppar. Blanda ihop allt väl och låt svalna lite.

Fördela rotfrukterna på tallrikar, blanda med örterna och fördela dem över linserna. Smula över färskost och kanske lite mer salt och peppar. Servera rätten ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar