Ugnsrostad sötpotatis&broccoli med ris och misodressing, 4 pers
2,5 dl klibbigt ris (jag använde grötris)
1-2 sötpotatisar (ca 600 g)
2 stånd broccoli (ca 450 g)
1-2 msk olivolja
salt, peppar
till pynt: sesamfrön
misodressing:
1 msk färsk riven ingefära
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2 msk vit miso
2 msk tahini
1 msk honung
0,6 dl risvinäger
2 msk rostad sesamolja
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt förpackningen.
Skala sötpotatisen och skär i kuber, ca 2x2 cm. Skär broccolin i lagom munsbitar, skär broccolistjälken i ungefär samma storlek som sötpotatiskuberna. Lägg ut ett bakplåtspapper och lägg sötpotatisen därpå. Ringla över olivoljan och rosta i 20 minuter. Ta ut, lägg till broccolin, salta och peppra, blanda runt och rosta i 10-20 minuter till. Sötpotatisen ska vara gyllene runtom och broccolin lätt bränd i topparna.
Under tiden som grönsakerna rostas, stavmixa ihop alla ingredienser till misodressingen. Smaka av och justera eventuellt med lite mer risvinäger, miso och/eller tahini (lite extra sötma kommer till från sötpotatisen sen, så mer honung behövs troligen inte.). Behöver dressingen tunnas ut, använd vatten. Rosta sesamfröna till pynt.
Vid servering - lägg ris i botten, grönsaker ovanpå och avsluta med misodressing och rostade sesamfrön. Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar